Нова книга

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА ГРОМАДСЬКА МОЛОДІЖНА ОРГАНІЗАЦІЯ «НЕБО»
69095 м. Запоріжжя, вул. Запорізька 9/138
Тел..8 (067) 215-22-96, е-mail – nebo.zp@gmail.com
 
 

 




 
 Прес-реліз
В  рамках  літературного проекту «Незнані герої» (м. Запоріжжя) побачило світ перше видання: монографія запорізького історика, к.і.н. Юрія Щура
« На грані двох світів: український націоналістичний рух на Наддніпрянщині (1920-1955 рр.)»
           
            Монографія присвячена комплексному аналізу особливостей українського націоналістичного руху на Наддніпрянщині у 1920-1955 роках. Проаналізовано пропагандистський, мобілізаційний та військовий напрямки діяльності УВО, ОУН, ОУН-р та УПА.
            Книга складається з трьох розділів:
1)      Діяльність УВО та ОУН в Радянській Україні у міжвоєнний період (1920-1941 рр).
2)      Український націоналістичний рух на Наддніпрянщині під час німецької окупації.
3)      Діяльність ОУН-р та УПА  на Наддніпрянщині наприкінці Другої світової війни та у повоєнне десятиліття.
Використані архівні джерела  — це, головним чином, офіційні актові документи, матеріали офіційного діловодства та ін., нарративні джерела – листи і неопубліковані спогади очевидців і учасників подій. Матеріали цих архівів охоплюють увесь хронологічний період, який розглядається у монографії, і ряд її важливих аспектів.
Основу неопублікованих джерельних матеріалів становлять документи Центрального державного архіву вищих органів влади і управління України, Галузевого державного архіву Служби безпеки України, архіву Прокуратури Запорізької області, Державних архівів Запорізької, Рівненської та Сумської областей та ін..
Значний інтерес представляють донедавна недоступні документи радянських органів державної безпеки, які зберігаються у ГДА СБУ. Зокрема, у фонді припинених справ представлені архівно-слідчі справи репресованих громадян України. Попри специфіку інформаційного наповнення вказаних справ, тут містяться цінні матеріали щодо поширення діяльності УВО та ОУН на Наддніпрянщину у міжвоєнний період.
Унікальним джерелом інформації є фонд друкованих видань ГДА СБУ. Зусиллями працівників КДБ УРСР із документів, які стосувалися діяльності ОУН та УПА (часто трофейних) було сформовано багатотомні справи № 372 та №376 («Сборник документов о структуре и характере антисоветскойдеятельности ОУН и УПА, о методах и приемах агентурно-оперативной работы органов государственной безопасности по ликвидации организованного подполья ОУН и вооруженных банд УПА на территории республики 1943-1954 гг.»).
            Значний массив документів з історії боротьби за державну незалежність України зберігається в архіві «Центр досліджень визвольного руху». Зокрема, фонди: М. Лебедя. Закордонних частин ОУН, П. Касіянчука, Буй-Тура – оригінали та копії звітів членів підпілля із Наддніпрянської України періоду німецької окупації.
У монографії використано документи 23 фондів 10 архівів України.
«Пропонована книга — плід моєї десятилітньої роботи. На основі як опублікованих матеріалів, так і документів архівів, переконливо видно, що український націоналістичний рух не є і не був явищем виключно західноукраїнського характеру. І соборництво українських націоналістів також не є пустим звуком. У монографії розкрито процеси зародження і розвитку націоналістичного руху саме на Наддніпрянщині, але чітко видно, що ці процеси, хоч і дещо у відмінному руслі, були синхронними із подіями на Західній Україні» — відмітив Юрій Щур.
 
Про проект «Незнані герої»
Навесні 2011 року Організація «НЕБО» прийняла рішення розпочати літературний проект  під назвою «Незнані Герої».
Завданнями  проекту є:
-          поширення серед населення інформації  про  знаменні події та видатних діячів Великої України, яка навмисно замовчуються нинішньою владою.
-          надання  можливості сучасним науковцям   видавати свої історичні дослідження, щоб вони стали відомими цілому народу, а не тільки вузькоспеціалізованим спеціалістам.
-          створити підґрунтя до появи нової політичної та наукової еліти, яка гідно понесе Прапор боротьби до нової ери України.
 
Звертаю увагу також і на те, що цей проект є виключно некомерційним. Ніхто з нас не ставить собі за мету заробити на святих речах: українській історії та пам’яті про українських Героїв, які віддали своє життя за нас з вами.   Книги видаватимуться за рахунок благодійних внесків, а зібрані кошти повертатимуться до фонду проекту для подальшої роботи видавництва.
Голова Організації «НЕБО»
Ігор Артюшенко

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте